Oltanbey Mahallesi, Güneri Kadirbeyoğlu Sok No: 1/1, 29000 Gümüşhane Merkez/Gümüşhane

+90 545 259 29 55

Kiralık İlanlar

+90 532 655 88 92

Satılık İlanlar

 Emlak Beyannamesi Nedir? Nereden Alınır?

Emlak Beyannamesi Nedir? Nereden Alınır?

Emlak ve konut işlemleri ile ilgili süreçlerde sıkça adını duyduğunuz emlak beyannamesi nedir, nereden ve nasıl alınır öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Emlak Beyannamesi Nedir?
Emlak beyannamesi, ev, arsa, apartman dairesi gibi belli taşınmaz varlıkların yani gayrimenkullerin sahibini resmi olarak raporlayan bir beyanname çeşididir. Konut vergisi beyannamesi, emlak vergisi beyannamesi şeklinde de adlandırılabilir.

Emlak beyanı, kişilerin mülkiyetindeki gayrimenkullerin vergilendirme süreçlerinde kullanılmak için hazırlanır. Dolayısıyla devletin vergi kurumlarına sunulan resmi bir bildirim olarak da tanımlanabilir. Kişi, taşınmaz varlığını kiralamak istediğinde elde edeceği kara bağlı olarak ödeyeceği vergi miktarının belirlenmesi için emlak beyannamesi almak durumundadır. Bunun yanı sıra emlak vergisi için de aynı şekilde beyanname alınması gerekir.

Emlak Beyannamesi Nasıl Alınır?
Emlak beyannamesi hazırlamak ve almak için özel bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi ya da Hazır Beyan isimli mobil uygulama aracılığıyla emlak beyannamenizi hazırlayabilirsiniz. Bu platformlara online olarak oluşturabileceğiniz kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapabileceğiniz gibi e-Devlet bilgileriniz ya da yabancı kimlik numaranız ile de giriş yapabilirsiniz. Ardından bu platformlarda bulunan “Beyanname Doldur” sekmesine tıklayıp açılan ekrandan ilgili dönemin beyanname formunu seçebilirsiniz. Sonrasında kişisel bilgilerinizin otomatik olarak doldurulduğu forma ulaşabilirsiniz. Bu formda sizden elde ettiğiniz kira gelirleriniz ile ilgili bazı bilgiler istenecektir. Bunları doldurduktan sonra beyannameyi onaylayarak beyanınızı iletebilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz durumlara göre indirim hakkınızı ya da emlak vergisi muafiyeti gibi durumları da bu ekranda görebilirsiniz.

Emlak Beyannamesi için Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Emlak beyannamesine online olarak başvurduğunuzda herhangi bir evrak iletmeniz gerekmez. Ancak belediye üzerinden başvuru yapacaksanız aşağıdaki belgeleri hazır etmeniz gerekir:

● Tapu fotokopisi,
● Başvuru yapan kişinin yani mülk sahibinin adres ve telefon numarası bilgileri,
● Başvuru yapan kişinin yani mülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi,
● Yapı ruhsatı,
● İskan fotokopisi,
● Tapu kayıtları dikkate alınarak doldurulmuş emlak bildirim formu.

Emlak Beyannamesi Nereye Verilir?
Hazır beyan sistemi ile oluşturduğunuz emlak beyannamesini herhangi bir kuruma iletmeniz gerekmez. Beyanınızı oluşturduktan sonra ortaya çıkan vergiyi ödemek için de yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi ya da Hazır Beyan isimli mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Kira geliri vergi ödeme sürecini tamamlamak için “Anlaşmalı Banka Kartı- Kredi Kartı ile Ödeme” sekmesine tıklayıp kart bilgilerinizi girerek verginizi ödeyebilirsiniz. Ödemelerinizi 02.00 ila 23.45 saatleri arasında yapabilir, dilerseniz 2 taksit seçeneğinden de faydalanabilirsiniz. 2 taksit imkanından yararlanmak isterseniz ödemelerinizi mart ve temmuz aylarında yapmanız gerekir.

Beyanınızı online olarak oluşturmadıysanız ilgili gayrimenkullerinizin bağlı bulunduğu belediye emlak birimlerini ziyaret etmeniz gerekir. Belediyede bulunan yetkili kişiler emlak beyanı süreci hakkında sizi yönlendirecektir.

Emlak Beyannamesi Kaç Yılda Bir Verilir?
Emlak beyannamesi, emlak satın alma işleminin ardından bir kez yapılır. Sonrasında gayrimenkullerin bağlı bulunduğu belediye bu süreci günceller ve sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmaz.

Emlak Beyannamesi Verilmesi Ne Olur? Cezası Nedir?
Emlak beyannamesinin yapılmaması ya da belirtilen süre içerisinde iletilmemesi durumlarında para cezası uygulanır. Emlak için verilecek verginin bir katı değerindeki cezanın ödenmesi gerekir. Eğer bu ödeme gecikirse ana tutara aylık %1.4 oranlı gecikme faizi işlenir.

Emlak beyannamesi için uygulanan cezalardan biri de konutun değerinin düşük gösterilmesidir. Verginin daha düşük oranlarda çıkması için konutun değerinin daha düşük gösterildiği tespit edildiğinde ciddi cezalar uygulanabilmektedir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir